V Juliani uspeva okrog 600 različnih vrst rastlin.

Večina je alpskih, zaradi nizke nadmorske višine pa je precej kraških in submediteranskih vrst. Več o njih si lahko preberete v vodniku Alpski botanični vrt Juliana v Trenti (2011) ali pa obiščete podatkovno zbirko Alpskega botaničnega vrta Juliana. V njej se nahajajo informacije in fotografije o rastlinah, ki uspevajo v vrtu. Zbirko z vrstami in fotografijami stalno dopolnjujemo.

“V barvah se lesketajoči visoki grebeni Prisanka, silni zatrepi Velike Dnine, stolpičasti zidovi Lepe Špice gledajo vanj. Pogled iz njega seže daleč po dolini navzgor in navzdol. Obkrožajo ga štrleče stene zlato rumeno sijoče gorske trate, visoki gozdovi, položeni kot kake orjaške blazine na strma pobočja, da vise globoko v modre soteske. Tako je, kot da bi se vsa presunljiva lepota Trente zbrala prav tukaj, da bi gorskemu vrtiču nudila primeren okvir. Naj dobre zvezde vselej bedijo nad njim.”

Julius Kugy: Delo, glasba, gore

Cojzkova pot – interaktivni vodnik za otroke, družine in skupine

Vabimo vas, da se sprehodite po Cojzkovi poti v Alpskem botaničnem vrtu Juliana. Namenjena je predvsem družinam in otrokom druge in tretje triade osnovnih šol, ki bodo na poti spoznali zanimivosti o ustanovitvi vrta in njegovih vrtnarjih ter nekaj posebnih rastlin. S klikom na zvočnik vas bo spremljal tudi glas škrata Cojzka, ki zaposlenim v vrtu pomaga, včasih pa jim tudi kakšno zagode.

S skeniranjem QR kode v Juliani se vam na mobilnem telefonu ali tabličnem računalniku odpre posamezna postaja te poti.

Galerija

Oglejte si utrinke iz Juliane od pomladi do jeseni.

Skip to content